Полша прие закон, който позволява отблъскване на мигранти на границата

137

През последните месеци потокът от мигранти, желаещи да преминат границите на страните от ЕС значително се е увеличил

Парламентът на Полша прие закон, който позволява  на граничните служители незабавно да експулсират мигранти, които преминават нелегално границата на страната.

Вчера  полският парламент законодателство, което според защитниците на правата на човека има за цел да легализира отблъскването на мигранти на границите  в нарушение на ангажиментите на страната съгласно международното право.

Полша, Литва и Латвия, които граничат с Беларус, съобщават за рязко увеличаване на потока от мигранти по границите си.Варшава и Брюксел обвиниха правителството на президента на Беларус Александър Лукашенко, че улеснява миграцията в ЕС като форма на хибридна война, в отговор на европейските санкции срещу Минск.

Правозащитни групи обаче критикуват националистическото правителство на Полша за отношението му към мигрантите на границата на фона на  обвинения за множество незаконни отблъсквания. Шест души са били открити мъртви близо до границата след нарастването на мигрантската вълна.

Граничните служители твърдят, че действат в съответствие с правителствените разпоредби, които бяха изменени през август, като сега са записани в закон. За да влезе в сила законът трябва да бъде подписан от президента на страната Анджей Дуда.

Съгласно международното право мигрантите могат да поискат убежище и е забранено да бъдат връщани обратно там, където животът и благоденствието им са застрашени.

Критици на закона, като омбудсмана на Полша за човешките права и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), казват, че новият закон не гарантира ефективна възможност за търсене на помощ от страна на мигрантите и бежанците.

„Ако има хора, които имат легитимно право да търсят убежище, трябва да има начин това да се случи“, заяви директорът на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ Матео Мекачи.

Същевременно германският външен министър Хайко Маас в коментар пред в. „Билд“ посочи, че авиокомпаниите, които докарват бъдещи мигранти в ЕС до Беларус, трябва да се запитат дали искат да бъдат част от „мрежата за трафик“ на беларуския авторитарен лидер, информира Асошиейтед прес.

Хиляди мигранти са примамвани в Беларус с туристически визи и насърчавани да заминат за Полша, Литва и в по-малка степен Латвия, отбелязва АП.

По публикацията работи: Ралица Димитирова