МЗ: От Covid 19 се появяват нови болести

489

Министерството на здравеопазването публикува информация, в която се съобщава, че от Ковид 19 е възможно да се генерират нови болести. Причината затова е, че вирусът уврежда нервната система, сърцето и други жизненоважни органи

Според здравното министерство вероятността за човек, които се е ваксинирал да се разболее е около 50% при Делта варианта на SARS-CoV-2. При останалите варианти на вируса процентът е много по-малък, но рискът от усложнения, хоспитализация и смърт е минимален. Преболедувалите също изграждат имунитет, но заразяването с коронавирусна инфекция може да доведе до много последващи усложнения.

Ваксинацията е основното оръжие срещу COVID-19, но също толкова важно е всички да спазват въведените противоепидемични мерки.

Основните мерки, които се препоръчват за намаляване предаването на коронавирусната инфекция, са носенето на предпазна маска, спазването на физическа дистанция, стриктна хигиена на ръцете, респираторен етикет, оставане у дома при поява на симптоми на инфекциозно заболяване или настинка и избягване на докосването на лицето, носа, очите и устата.

По публикацията работи: Ралица Димитрова