Здравният министър: Не обсъждаме въвеждането на локдаун и задължителна ваксинация

135

По думите на здравния министър локдаун в страната към момента не е наложителен. Не се обсъжда и въвеждането на задължителна ваксинация. Това стана след брифигн на здравния министър, който днес връчи ключовете за 18 нови линейки.

Стойчо Кацаров коментира и предложените алтернативни допълнителни мерки от главния държавен здравен инспектор.

„Предложени са два вида мерки – да се използва зелен сертификат или да се налагат допълнителни ограничения. Има и конкретни мерки за училищата“, каза Кацаров. И поясни, че информацията за заболеваемостта в учебните заведения се изготвя на база община, а не на база област, за да може повече ученици да имат присъствено обучение.

„В понеделник съм свикал извънредно заседание и съм възложил да бъдат закупени 1 милион антигенни тестове, които ще бъдат за сметка на държавата. Тестването ще бъде извършвано в някои от сертифицираните лаборатории, за да може да се издаде сертификат на хора, които не са ваксинирани и не са преболедували COVID-19 скоро“, каза още министърът. И обясни, че тестът ще е безплатен, но вземането на пробата – не. Сертификатът ще важи 48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR.

Кацаров коментира и искането на Българската болнична асоциация неваксинираните хоспитализирани пациенти с COVID-19 да доплащат за лечението си. „Тази идея ще бъде разгледана от експертите на здравното министерство“, поясни Кацаров.