Хиляди души останаха без питейна вода в Канада. Каква е причината?

99

Хиляди души в северната част на Канада са останали без достъп до питейна вода

Над 7000 души в канадската арктическа територия останаха без питейна вода. Вероятна причина за това предполагаемо замърсяване с гориво.

В столицата на най-северната част на страната Нунавут е обявено извънредно положение, а на хората бе наредено в никакъв случай да не пият от водата и да не готвят с нея.

През последните няколко дни жителите на града се оплакват от силна миризма на гориво във водата през уикенда, но източникът на замърсяване все още не е известен

Разследващите служби са открили потенциално замърсяване с въглеводороди в пречиствателна станция за вода. Анализът на пробите е изпратени извън територията на града, като резултатите от пробите ще бъдат ясни до няколко дни.

Въпреки че Канада разполага с 20% от световната прясна вода в границите си,  на 45 местни общности в цялата страна в момента нямат достъп до питейна вода.

Коренното население на Канада изпитва най-високите нива на бедност в страната. Според Канадския институт  25 % от хора живеят под линията на бедност.

като се смята, че 25% живеят в бедност, според Канадския институт за бедност.

Водата е спорен въпрос за либералния премиер Джъстин Трюдо, който беше избран за първи път през 2015 г. с обещание да прекрати всички препоръки за вряща вода в рамките на пет години.

Хранителните стоки – включително бутилирана вода – са изключително скъпи в северната част на Канада, отчасти поради високите транспортни разходи.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова