22 дни след засядането на Vera SU: НСлС се заема с разследването, правят опит да се качат на кораба днес (ВИДЕО)

102

Националната следствена служба поема разследването на инцидента с кораба Vera SU.

„Следственият отдел в Добрич е свършил доста добра работа. Днес ще направим опит заедно с „Морска администрация“, „Гранична полиция“ и други институции да се качим на кораба. Ще вземем самостоятелно проби от водата и товара. Дошли сме с наша подвижна лаборатория и криминалисти. Ще назначим няколко експеризи. Искаме с наши средства да проверим дали действително няма замърсяване на водата от товара. Ще изясним и дали действията на „Морска администрация“ са били достатъчо адекватни“, заяви на брифинг следовател на НСлС.

Според досега събраните доказателства до инцидента вероятно се е стигнало след заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути.

„Според басейнова дирекция замърсяване на водите няма, но сме длъжни по собствени способи да проверим това нещо. Имаме очаквания да намерим записи от камери, които да са запечатали какво точно се е случило“, допълни той.

Припомняме, че вече изминаха 22 дни от засядането на кораба Vera SU.

„Ако днес не успеем да се качим заради лоши метеорологични условия, ще се качим при първа възможност. Имаме съмнения, че има още нещо освен този товар, но първо искаме да го проверим. Не можем да го обявим, без да сме сигурни. Имаме намерение да влезем в трюмовете, да видим дали има манипулации в навигацията. Ще присъстват и салвидж компанията и застрахователите“, допълни следователят.