ЦИК: Вече над 11 хил. души от чужбина са подали заявления за гласуване (ВИДЕО)

Вече от два дни на сайта на ЦИК е активна възможността на избирателите да проверяват дали фигурират имената им в подписки на партии. От ЦИК призовават, ако някой открие името си в подписка, в която не се е подписвал, да подаде сигнал до ЦИК или до Комисията за защита на личните данни.

Вече е активна и възможността в сайта на ГД ГРАО да се подава по електронен път заявление за гласуване по настоящ адрес. Срокът изтича на 30 октомври, предупреди по време на брифинг Росица Матева, говорител на ЦИК. В сайта може да се прави и справка в коя секция ще трябва да гласува избирателят.

До 12 октомври продължава регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент.

Вече има подадени 11 187 заявление за гласуване в чужбина, като в 3 страни има повече от 1000 заявления. Това са Турция (4273), Великобритания (1341) и Германия (1276). До 1000 се доближават и от Испания. Най-много избирателни секции ще бъдат разкрити във Великобритания и Турция. ЦИК не е получили разрешение за разкриването на повече от 40 секции в Германия. Голям ще е броят на секциите и в САЩ и Испания.

Днес предстои да се вземе решение как ще изглежда интерфейсът на машината, все още няма решение и за картите, с които се гласува. „По-скоро всички сме на мнение, че трябва да се гласува с една карта“, допълни Матева.