Радев в Словения: Служебният кабинет завари отношенията между България и РСМ в задънена улица (ВИДЕО)

35

България очаква правнообвързващи гаранции от ЕС за постигане на напредък в европейската интеграция на РСМ, подчерта Румен Радев преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани 

Истинската същност на проблема в Република Северна Македония е системната дебългаризация и унищожаване години наред на българското културно-историческо наследство в тази страна. Воденият от десетилетия „възродителен процес“ спрямо македонските българи не е двустранен проблем: правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, заложени дълбоко в основите на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Бърдо преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, след като проведе поредица от срещи на най-високо равнище, посветени на европейската перспектива на югозападната ни съседка.

В първата среща, която се състоя по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, участваха министър-председателят на Република Словения Янез Янша и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев, като в нея се включиха и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във втората среща държавният глава Румен Радев обсъди европейската перспектива на Република Северна Македония с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, президентът на Френската република Еманюел Макрон и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев.

Румен Радев подчерта, че тези срещи на най-високо равнище в Словения се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи на хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в Република Северна Македония. Те се случват и на фона на подмяната преди няколко дни на български паметник, което показва, че се преследват не само живите, но и се унищожава паметта на мъртвите българи. Повече от 120 000 граждани на Република Северна Македония са и граждани на Република България, базирано на тяхното изрично волеизявление и на представени обективни документи за произход, други десетки хиляди чакат за своя български паспорт и страната ни очаква тази реалност да бъде отчетена и при преброяването на населението на РСМ.

„Въпросът за европейската интеграция на югозападната ни съседка е изключително важен за нашия регион, за гражданите в Република Северна Македония, особено за тези, които открито изявяват българската си национална идентичност, за мястото и ролята на България в Европейския съюз  и за нашето достойнство като нация“, подчерта държавният глава. Румен Радев припомни, че през май тази година служебното правителство е заварило отношенията между България и Република Северна Македония в задънена улица, въпреки тригодишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа, въпреки „буксуващия“ двустранен договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

По думите на президента, европейските партньори на България  все повече разбират същността на проблема с Република Северна Македония. Потискането на правата на гражданите в РСМ, които са граждани и на Република България, е предизвикателство за самия Европейски съюз, защото те са и европейски граждани. Затова Румен Радев призова за европейска солидарност и с тях, и с България.

Държавният глава посочи също така, че страната ни нито налага вето на европейската интеграция на РСМ, нито стопира този процес, но очаква от своите европейски партньори да се уважават основните, фундаментални европейски принципи и интересите на всяка държава член на Европейския съюз.

„Очакваме да спре този процес на дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата, превратното тълкуване и представяне на България в учебници, музеи, на паметници, включително и в публичното говорене на представители на официални институции, както и в държавната политика. Тогава нашият народ и нашето общество ще са готови да кажат „Да“ на започване на преговори“, заяви Румен Радев. Президентът отново  изрази позицията на страната ни, която очаква правнообвързващи документи от страна на Република Северна Македония за този процес, защото българският народ е с много изострена и непреходна чувствителност по тези проблеми.

Президентът посочи, че страната ни е открита за диалог по откритите въпроси и работи за подписването на двустранен протокол с Република Северна Македония, който се очаква да бъде завършен и представен в началото на ноември.

„Трябва да анализираме този протокол и ще го подпишем, ако сме доволни от резултатите, защото трябва да съпоставим резултатите от протокола с Националната рамкова позиция, приета от българския парламент“, посочи Румен Радев. Държавният глава отново подчерта, че най-важен в този диалог е въпросът за уважението на правата на българите в РСМ. България очаква не нови обещания и декларации от страна на югозападната ни съседка, а правнообвързващи гаранции, включително изменение на Конституцията на РСМ и включване на българите сред държавотворните народи, изброени в нейния преамбюл. 

„Нуждаем се от реални и обективни резултати от продължаващото преброяване в Северна Македония, без да бъдат притискани хората да изразят своята национална идентичност. Нуждаем се от признание на историческата истина. И ако всичко това е изпълнено, имаме нужда от следващата гаранция от страна ЕС – пътната карта, която да бъде включена в преговорния процес и преговорната рамка за РСМ“, подчерта президентът. Румен Радев добави, че страната ни очаква да получим гаранции от Европейския съюз в рамките на самия процес на разширяване.

Президентът напомни също така, че всяка европейска страна е преминала през своя катарзис и този процес е бил особено болезнен в страните от постъветското пространство в Централна и Източна Европа. Българското  общество също още лекува раните, нанесени от тоталитарния режим в кампанията за насилствена смяна на имената на българските турци. Затова страните, които кандидатстват днес да бъдат член на европейското семейство, не могат да подминат този процес на катарзис. Няма как да го подмине и РСМ, заяви президентът.

Румен Радев призова колегата си от РСМ президента Стево Пендаровски, както и премиера Зоран Заев, за исторически решения, смели действия, скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма, изграден на омразата към България, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя от РСМ към пълноправно членство в ЕС.