НА ЖИВО: Вадят моряците от заседналия кораб Vera SU

202

17 ден корабът Vera SU седи заседнал край скалите на Камен бряг. В момента тече операция по евакуиране на част от екипажа.

9-членният екипаж на кораба ще бъде изваден на брега посредством спасително съоръжение от мрежа от скалата към кораба. Поставена е и система от въжета – т.нар тролей, пише БНТ.

7 моряци поискаха да бъдат свалени от кораба, но не се знае колко ще продължи операцията, тъй като времето е много лошо. Вълнението на морето е около 4 бала, а част от вълните прехвърлят кораба и заливат моряците.

Здравословното състояние на екипажа е добро, но след евакуацията моряците ще бъдат карантинирани и задържани в хотел в Каварна.

3 баржи ще свалят товара от засдналия кораб, но това ще стане, когато времето утихне. Баржите ще направят няколко курса, тъй като не могат да съберат голямо количество товар.

Днес на място бяха представители на салвидж компанията, която се занимава със спасителните дейности по кораба. Те не коментираха подробности, но подчертаха, че ситуацията остава усложнена.