ЕП иска ограничение на скоростта до 30 км/ч в населените места

72

Строги мерки за пътна безопасност, като ограничение на скоростта от 30 км/ч, са начинът да сведем до нула смъртността по европейските пътища до 2050 г.

Резолюцията относно пътната безопасност на ЕС, приета в сряда с 615 гласа „за“, 24 гласа „против“ и 48 въздържал се, отбелязва, че около 22 700 души умират по пътищата на ЕС всяка година, като около 120 000 биват сериозно ранени. Напредъкът в намаляването на смъртността е в застой през последните години, а ЕС не успя да постигне самоналожената цел за намаляване наполовина броя на смъртните случаи по пътищата между 2010 и 2020 г. (броят на тези случаи е спаднал с 36%).

Според последни данни, най-безопасните пътища остават тези на Швеция (18 случая с фатален край на милион жители), докато Румъния (85 на милион) отчете най-високата смъртност за 2020 г. Смъртността за България възлиза на 67 фатални случая на милион жители през 2020 г., а средната смъртност за ЕС е 42 случая на милион жители.

Ограничение за безопасна скорост

Превишената скорост е ключов фактор в около 30% от катастрофите с фатален край, отбелязват евродепутатите. Те призовават Комисията да предложи начини за прилагане на безопасни ограничения на скоростта – като налагане на максимална скорост от 30 км/ч в населени райони и такива с голям брой велосипедисти и пешеходци. За да насърчат допълнително безопасното движение по пътищата, те настояват също за нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние, подчертавайки, че именно алкохолът е намесен в около 25% от всички фатални случаи.

Инициативи за безопасност

Евродепутатите изискват от Комисията да обмисли въвеждането на „безопасен режим на шофиране“ в мобилните и електронните устройства на водачите, за да ограничи разсейването на вниманието по време на управление. Би трябвало да има данъчни стимули и подходящи застрахователни схеми при закупуване и използване на превозни средства с най-високи стандарти за безопасност, добавят евродепутатите.

По-добра инфраструктура и повече координация

Членовете на ЕП искат повече инвестиции в инфраструктура, която да допринесе за безопасността по пътищата, като основният фокус е върху зони с най-висок брой произшествия. Те призовават държавите членки да създадат фондове за пътна безопасност, които да пренасочват сумите, получени от глобите по пътищата, към проекти за безопасност на движението.

За да приложи правилно следващите стъпки в политиката на ЕС за пътна безопасност, евродепутатите призовават Комисията да създаде Европейска агенция за автомобилен транспорт, която да допринася за устойчив, безопасен и интелигентен пътен транспорт.

Докладчикът на ЕП Елена Кундура (Левите, Гърция) заяви: “Твърде дълго европейците трябваше да живеят с неприемлив брой жертви по пътищата. Реалистично е да се стремим да намалим наполовина смъртните случаи до 2030 г., ако ЕС и държавите членки се ангажират с подобряване на пътната безопасност, съчетана със силна политическа воля и достатъчно финансиране. Вече знаем какво убива на пътя, затова призоваваме Комисията и правителствата да приложат конкретни животоспасяващи мерки в подкрепа на тези усилия, като по-ниски ограничения на скоростта, най-вече създаване на стандартно ограничаване от 30 км/ч за градовете, ускорено преминаване към други видове транспорт и нова Европейска агенция за автомобилен транспорт.”