Пет европейски държави призоваха за разследване на поскъпването на газа

43

Основните искания са за въвеждане на общи правила за обема на газовите резерви за смекчаване на скоковете на цените, както и за подобряване на координацията при обществените поръчки

Пет държави от ЕС – Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция – призоваха да се установят причините за рекордното увеличение на цените на газа в Европа, съобщават от Риа Новости

Съвместно изявление на министрите на икономиката и финансите е публикувано на уебсайта на френското министерство на икономиката.

В документа се казва, че „функционирането на европейския пазар на газ трябва да бъде проучено, за да се разбере защо сегашните договори за газ са недостатъчни“.

Освен това авторите на инициативата искат да бъдат установени общи правила за обема на газовите резерви за смекчаване на скоковете на цените, както и за подобряване на координацията при обществените поръчки.

Според тях е необходимо да се реформира европейският пазар на електроенергия, за да се подобри връзката между цената на производството на електроенергия и нейната крайна цена за потребителите.

В допълнение, поддръжниците отбелязаха необходимостта от свързване на тарифите с общностната система за търговия с емисии.

Цените на газа в Европа показват стабилен ръст от началото на годината, като през последните седмици се наблюдават резки скокове. В началото на август прогнозната цена на най -близките фючърси по холандския индекс TTF беше около 515 долара за хиляда кубически метра, а към края на септември цената се увеличи повече от два пъти.

Вчера цената на газта се покачи рязко, като надхвърли рекордните 1450 долара. Днес тя достигна нов исторически рекорд от 1 600 долара.

Според експерти това се дължи на ниското ниво на запълване на съоръжения за съхранение на газ на континента, ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия. На този фон цената на акциите на „Газпром“ поднови историческия си максимум – над 382 рубли.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова