Финландия започва да ваксинира норки срещу Ковид 19

48

Норката е единственото идентифицирано досега животно, което може да предава Covid-19 на хора

Финландските животновъди ще бъдат първите в ЕС, които ще ваксинират норки срещу коронавирус. Това беше съобщено в изявление, публикувано от Финландската асоциация на животновъдите.

„Финландската кожена индустрия ще стане първият оператор в ЕС, който ще ваксинира животни срещу коронавирус“, каза ръководителят на асоциацията Мария Тиура.

Това стана ясно, след като властите издадоха временно одобрение за експериментална ваксина, съобщи регулаторът на страната в петък.

Условното разрешително за употреба „е валидно до края на декември, след което заявителят трябва да предостави допълнителни данни“, каза старши инспектор Лииса Каартинен от Финландския орган по храните, който надзирава ветеринарните дейности.

Норките се отглеждат заради козината им и са установени с особен риск от заразяване с новия коронавирус.

„Вече сме подготвили около половин милион дози, което би трябвало да е достатъчно, за да се ваксинират всички животни два пъти“, каза Юси Пеура, директор на изследването във Финландската асоциация на животновъдите, която разработи ваксината заедно с изследователи от университета в Хелзинки.

Одобрението на ваксината се отнася само за Финландия, където досега не са установени случаи на нов коронавирус сред норки.  Във Финландия процентът на заболеваемост от Ковид е един от най-ниските в Европейския съюз.

Асоциацията на животновъдите смята, че нейната ваксина е първата, получила такова одобрение в ЕС.

През март Русия  регистрира първата в света животинска ваксина срещу Covid-19, тествана преди това върху кучета, котки, норки и лисици.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова