Марица пресъхва: Големи пясъчни острови се образуваха в частта ѝ в Турция

223

В района на Одрин дебитът на реката е спаднал рекордно, а причината е топлото време и липсата на дъждове

По коритото на реката са се образували големи пясъчни острови. По данни на Областната дирекция по водите в Одрин дебитът на Марица е спаднал до 58 куб.м/сек.

Това е най-силното засушаване на река Марица, на което сме били свидетели, заяви представител на Дирекцията. По думите му най-високият дебит на реката е до 2000 куб.м/сек., след което има опасност тя да прелее, пише БТА.

Река Марица извира от Рила, а в окръг Одрин се слива с извиращите в България Арда и Тунджа и се влива в Егейско море.

Възрастни одринци си спомнят, че в миналото Марица е била плавателна река. „По реката плаваха кораби, дори биволите, животни, които най-добре плуват, не можеха да излязат от реката. Но сега положението е много тревожно, реките пресъхнаха, вода няма“, казва Мустафа Кутлу, потомствен земеделец.

„Пресъхването на Марица, която е най-голямата водна артерия в турска Тракия, създава големи трудности за местните земеделски стопани“, казва и Орхан Атеш от местната земеделска служба.

Според експерти е необходимо час по-скоро да бъдат изградени още язовири в Одринско, където да се събират водите на реките, които прииждат при топенето на снеговете в България.

По публикацията работи: Мариела Анастасова