Инфлацията в Еврозоната удари 13-годишен връх

78

Oчаква инфлацията да достигне своя връх от около 4 % през последното тримесечие на годината

Инфлацията в Еврозоната достигна 13-годишен връх. Тя се е повишила до 3,4 % през септември в сравнение със същия месец на миналата година, съобщават от ДПА.

Последният път, когато ръста на инфлацията в Еврозоната е бил толкова висок е било през 2008 година. През този период потребителските цени нараснаха с 3.6 % на годишна база.

През август годишният темп на инфлация в 19 -те страни, които използват еврото е била  3 %.

В отделните държави от еврозоната годишната инфлация е била по-висока. В Естония показателите за септември са били 6,4%, в Литва – 6,3%, в Словакия – 5,1%, а в Германия – 4,1%.Най-малка се очаква да бъде инфлацията в Малта – 0,7%.

Най-съществено в еврозоната през годината са се увеличили цените на енергоносителите – със 17,4%. Цените на промишлените стоки за този период са се увеличили с 2,1%, както и хранителните продукти. В областта на услугите годишната инфлация през септември е била 1,7%, като също отбелязва ръст в сравнение с август (1,1%).

Лидерите на ЕС ще обсъдят въпроса за нарастващата инфлация по време на среща на върха. Тя ще се проведе на 21 и 22 октомври.

Очаква се Европейската комисия да излезе с изявление по въпроса през следващата седмица.

Според прогнозната група на „Oxford Economics“ се очаква инфлацията да достигне своя връх от около 4 % през последното тримесечие на годината, след което ще намалее до под 1 % в края на следващата година.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова