Учени алармират: Черно море е сред най-силно засегнатите от глобалното затопляне

136

През последните 60 години температурата на морската вода в Черно море се е повишила с 2 градуса по Целзии

Поради ефекта на глобалното затопляне температурата на водата в Черно море се е увеличила значително, поради което морските биоми са под огромна заплаха, твърдят учените.

Научно изследване, ръководено от директора на Техническия университет в Близкия изток, показва, че Черно море е сред насилно засегнатите морета от глобалното затопляне, съобщават от Hurriet Daily News.

През последните 60 години температурата на морската вода в Черно море се е повишила с 2 градуса по Целзии. Главната причина затова са климатичните изменения. Според специалистите морската екосистема ще се влоши необратимо, ако не се вземат мерки.

Моретата в европейския континент са засегнати по различен начин от изменението на климата, отбелязва директора.

Експертът предупреди, че цялата система от океански течения ще се промени поради затоплянето на Черно море. Тази ситуация ще доведе  и до достигането до повърхността на аноксидните (безкислородни) води, твърди той.

Директорът припомня, че  морските обитатели не могат да живеят в Черно море на дълбочина от 100 метра. Експертът подчерта че морският живот ще бъде повлиян неблагоприятно от тази ситуация поради изчезването на студения междинен слой и приближаването на безкислородната вода до повърхността.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова