8-годишно дете стана най-младият астроном в света

58

Осемгодишно дете от Бразилия стана най-младият астроном в света, съобщават от France 24

Никол Оливейра е само на осем, а вече е астроном. Тя стана част от програмата на НАСА, като посещава международни семинари и се среща с едни от най-големите космически и научни дейци на страната си.

В стаята на Оливейра, пълна с плакати за Слънчевата система, миниатюрни ракети и фигури от Междузвездни войни, Никол работи на компютъра си, изучавайки изображенията на небето на два големи екрана.

Проектът,“в който малкото момиче участва е наречен „Ловци на астероиди. Той има за цел да запознае младите хора с науката, като им даде шанс да направят свои собствени открития в Космоса.

Той се управлява от „Международното сътрудничество за астрономическо търсене“, гражданска научна програма, свързана с НАСА, в партньорство с министерството на науката на Бразилия.

Сияеща от гордост, малката Никол обяви, че до момента е открила 18 астероида. Тя сподели, че ще им а даде имената на бразилски учени или членове на семейството и.

Ако нейните открития бъдат сертифицирани, което може да отнеме няколко години, Никол Оливейра ще стане най-младият човек в света, който официално е открил астероид. С това тя ще подобри рекорда на 18-годишния италианец Луиджи Санино.

Миналата година Оливейра пътува до Бразилия, за да се срещне с министъра на науката, както и с астронавта Маркос Понтес, единственият бразилец досега, който е бил в Космоса.

Що се отнася до собствените й амбиции, Никол сподели, че иска да стане космически инженер.

„Мечтата ми е да изграждам ракети. Бих искала да отида в космическия център Кенеди в НАСА във Флорида, за да видя техните ракети“.Бих искала също всички деца в Бразилия да имат достъп до наука“, каза тя.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова