Стартира първата онлайн платформа за развод у нас

91

Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права стартира у нас.

E-Развод предлага лесен и иновативен начин за прекратяване на брака, съобразяващ всички изисквания на българското законодателство. Платформата е инициатива на дългогодишния адвокат, специалист в сферата на семейното право и медиатор, Надя Русинова. 

„Е-Развод е първата и единствена по рода си онлайн платформа за изготвяне на документи за развод и родителски права, при която вие виждате всички възможни опции, сами попълвате вашето споразумение според предпочитанията си и имате достъп до него по всяко време, за да обмислите отново избора си. При това през целия процес опитен специализиран адвокат ви насочва и съветва, за да стигнете до най-доброто решение за вас и за вашите деца. Това е опция за интелигентни родители и съпрузи, които осъзнават важността на добрите си отношения и след раздялата“, разказа адв. Надя Русинова.

Платформата дава възможност за избор между споразумение за развод с или без деца от брака или споразумение за родителска отговорност при родители без брак. Двамата партньори получават достъп до общ профил, където с помощта на адвокат попълват дигиталното споразумение. e-Divorce.bg предлага пълна гама от възможности, съобразени с конкретната ситуация, заедно с допълнителни обяснения на термини и опции и съответните последици с оглед на българското и европейското законодателство. Всеки модул предоставя и необходимите бланки и точни указания от адвоката относно документите, които следва партньорите да имат в конкретния случай. Споразумението се попълва чрез предварително зададени опции, оформя се окончателно от адвокат и е готово за вкарване в съда. Все още в България не е възможен онлайн разводът, затова на самото съдебно заседание партньорите могат да се явят сами или с адвокат.

„След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без присъствието на адвокат, което ще ви спести и доста разходи“, обясни адв. Надя Русинова. 

Споразумението може да се изготви и на други езици, в случай че единият от съпрузите не говори български, а при спорни въпроси и невъзможност на партньорите да достигнат сами до приемливо решение, могат да се възползват от модула „Специализирана семейна онлайн медиация“. Скоро платформата ще предлага и дигитален брачен договор, декларация за избор на режим на имуществени отношения и декларация-съгласие за пътуване на дете в чужбина.

Онлайн услугите за изготвяне на документи за развод отдавна се прилагат с голям успех в много държави, включително в Англия, Франция, Нидерландия, САЩ, Австралия и т.н. Предимството им е огромно, тъй като спестяват време за посещения при адвокати и таксите са фиксирани и значително по-ниски, особено в държавите, в които законодателството позволява бракоразводната процедура да се проведе изцяло онлайн, включително депозирането на документите в съда и постановяването на решението, без страните да се явяват лично. 

„Електронните системи в другите държави, за разлика от Е-Развод, не дават възможност за автоматично попълване. Нашето законодателство изброява точно вариантите, което е предпоставка и за автоматизирана система с предварително генерирани опции. Например ако искате да се разведете и да упражнявате родителските си права, имате две възможности – или да ги разпределите, или да го правите споделено. В другите държави този тип системи се основават по-скоро на комуникация“, обясни адв. Надя Русинова.

Системата е приложима при разводи по взаимно съгласие, които заемат по-голям дял от разводите у нас. През 2019 година 67,6% от браковете в област София са прекратени по „взаимно съгласие“, от които 26,5% – заради „несходство в характерите“ и 5,2% – поради „фактическа раздяла“, показват данните на НСИ.

„Моето категорично мнение е, че в България винаги трябва да се насърчава разводът по взаимно съгласие. Българската система е доста остаряла, в много държави вече не можеш да се развеждаш, като търсиш вина на другия, да говориш за извънбрачни връзки и т.н., тъй като е безспорно, че това е контрапродуктивно“, коментира адв. Русинова. „Голямото предимство на развода по взаимно съгласие и споразумението за родителски права е, че по тези дела не се разпитват свидетели и не се извършват социални доклади по отношение на децата. Съдът задава само няколко процедурни въпроса, включително дали поддържате споразумението, както е представено, и проверява съдържанието на документите“, коментира адв. Надя Русинова.

Снимка: Пресцентър

Надя Русинова e специализиран адвокат и медиатор, член на Софийската адвокатска колегия, с 18-годишен опит в областта на семейното право, трансграничните семейни спорове, международното отвличане на деца, човешките права, домашното насилие, защитата от дискриминация и сексуален тормоз, ЛГБТ правата и промяната на пол по административен ред.

От 2020 г. е независим експерт-консултант към Съвета на Европа по проекти, свързани с борбата срещу насилието върху деца и правата на детето, защитата от дискриминация и предприемане на действия за социалното включване на роми и обучение на юристи относно насилието над деца, включително сексуална експлоатация. 

През месец юни 2021 година адв. Русинова беше избрана за член на експертната група към ЕК по въпросите за признаване на родителството в страните членки.

Лектор е по Европейско и международно частно право в Университета в гр. Хага, Нидерландия, като разработва и води специализирани курсове по Европейско и международно семейно право, права на човека, права на детето и международно трудово право. Редовен лектор в Академията за европейско право (Academy for European law – ERA), където провежда обучения за адвокати, съдии, прокурори и представители на други професии по Европейско семейно право. Преподавател е и в ежегодното лятно училище по Европейско семейно право на академията с фокус върху „Международно отвличане на деца – нова съдебна практика на Европейския съд по правата на човека“, „Семейно право и права на човека“, „Репродуктивни права и сурогация“ и т.н.

Адв. Надя Русинова е сертифициран медиатор, вписан в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието на РБ, както и в регистъра на Международния институт по медиация, с интерес в областта на семейната медиация, включително при случаи с международен елемент.