Заради отказ от ваксинация: Съкращават хиляди здравни служители в Ню Йорк

69

От понеделник болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да спират от работа десетки хиляди работници в здравния сектор. Причината е нарушаването на щатската заповед за ваксинирането им срещу Ковид

В резултат на това недостигът на персонал накара някои болници да отложат плановите операции или да ограничат здравните си услуги, съобщават от Reuters

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио съобщи по време на пресконференция, че болниците в града все още не виждат сериозно въздействие от заповедта. Той заяви, че се притеснява за други райони на щата, където нивата на ваксинация са още по-ниски.

От 43 000 служители в 11 -те държавни болници в Ню Йорк, около 5000 не са били ваксинирани, каза д -р Мичъл Кац, здравен и болничен ръководител на мегаполиса, по време на пресконференцията с Бил де Блазио.

В събота губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви, че обмисля да наеме Националната гвардия и медицински служители извън държавата, за да запълни недостига на персонал, като 16% от 450 000 болнични служители на щата не са напълно ваксинирани.

Здравните работници, които са уволнени за отказ да се ваксинират, няма да отговарят на условията за осигуряване за безработица, освен ако не са в състояние да предоставят валидно одобрено от лекаря искане за медицинско настаняване, съобщиха от кабинета на Хочул.

Отделно, федерален апелативен съд в понеделник постанови, че Ню Йорк може да разпореди на всички учители и персонал да получат ваксината, като отмени предишното решение, което отлагаше мандата на преподавателите.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова