Просветният министър с подробности: При колко болни деца ще се преминава към онлайн обучение?

165

Пада границата от болни ученици, при която ще се премине към дистанционно обучение

„Днес сутринта пристигнаха указанията от МЗ, които прецизират някои от нашите насоки. Ще ги вземем в пълна степен. Вместо 15 % да е границата от болните ученици за преминаване в дистанционно обучение да бъде 10 %“. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков.

Има допълнения към и указанията за носенето на маски, тъй като Делта варианта на вируса е доста по-заразен и по-лесно се разпространява сред децата.

МОН с още варианти за учениците през тази учебна година

„Учениците от първи до четвърти клас и децата в детските градини, ако сме в „зелената“ зона, могат да бъдат без маски. Ако сме в „жълта“, „червена“ и „тъмночервена“, тогава и те трябва да са с маски. Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, трябва и персоналът, който е имунизиран, да носи маски“, уточни министърът на образованието.

„Сборни паралелки могат да се направят само за класове, които и без това са били заедно, те и преди това са били в едно и също помещение“, каза още министърът. И допълни, че учениците от 1-4 клас ще прекарат максимално време в класните стаи.

По думите му трябва да се стремим към 50 % присъствие на учениците.