Ето от какво да се пазим на петък 13-ти

491

Днес е петък 13-ти. Датата се възприема от много хора като фатална. Име десетки суеверия, свързни с този ден. От къде са се зародили те и защо хората смятат, че днес ще ги сполита само лош късмет?

Смята се, че на днешния ден се натрупва отрицателна енергия и тъмни сили, което излага човек на опасност.

Една от най-старите истории за този ден разказва за това как Богът на огъня и злото отнел живота на Бога на радостта. Това се случило на пиршеството на Боговете, където той не бил поканен и оттогава земята потънала в мряк.

Според друга легенда Ева е изкушила Адам със забранения плод точно на петък 13-ти.

Съществува и съвремена истории, свързана с тоз ден. Магистърът на Ордена на тамплиерите е арестуван заедно с хиляди рицари по нареждане на папата и френския крал по това време точно в петък 13-ти. Те били измъчвани, а накрая обвинени в измяна, ерес и други  престъпления. Някои били изгорени на клада, а други са убити по-късно. Това се е случило на 13.10.1307 г.

Според друга история в Древен Рим магьосниците се събирали и организирали групи от по 12 човек. Те мислели, че 13-тият е Дявола.

Хората, посветили се на нумерологията, смятат 13 за злощастно число, тъй като се нарежда след 12, а 12 са апостолите, месеците в годината, племената на Израел, Боговете на Олимп. В картите Таро 13-тият аркан е този на смъртта.

Ето и няколко суеверия, свързани с този ден:

Ако сте планирали командировка или пътуване за днешния ден, препоръчително е да го отложите за по-безопасно време. Избягвайте да шофирате по непознат терен и бъдете внимателни. Категорично е забранено да ходите в гората или на други пусти места, в противен случай рискувате не само да срещнете неприятности, но напълно да забравите пътя си към дома.

Компютри и телефони използваме всеки ден, но на петък 13-ти трябва да ги използваме възможно най-малко. Отрицателната енергия може да повлияе на тяхната работа, което може да доведе до неизправности. Когато работите с важни документи, запазете ги предварително, в противен случай рискувате да загубите важна информация.

На петък 13-ти се препоръчва да прекарвате времето си в спокойна обстановка и е по-добре да откажете изобщо шумните партита и пиенето на алкохолни напитки. Забавлението, смехът и голяма тълпа от хора привличат зли сили и в този момент на всеки ваш приятел може да се случи неприятност.

На петък 13-ти е нежелателно да се жените и да ходите на срещи. На този ден не е нужно да се поддавате на емоции и да планирате с любимия човек. Отрицателната енергия на деня може да повлияе на отношенията между съпрузите и тяхната семейна хармония.

Според суеверията на този ден е забранено да стоите под стълбите. Нашите предци са вярвали, че стълбището символизира тежестта на отговорността. Попадайки под него, рискувате да привлечете нови проблеми в живота си, с които много трудно ще се справите.

На петък, 13-и, трябва да внимавате с черните котки. Ако тя пресече пътя ви, незабавно сменете маршрута си. Не трябва да гледате котката в очите, в противен случай ще видите отражение на бъдещето.

Ако на петък, 13-ти, имате конфликт с противоположния пол, това означава, че скоро няма да срещнете любовта. Да се ​​скараш с приятел на този ден е  опасен знак. Да видиш жена с празна кофа е знак за бедност и големи финансови загуби.

На 13-ти трябва да поглеждате отражението си по-рядко и да не ходите до огледалата в лошо настроение. Според популярно схващане именно на петък 13-ти, се отварят портали към другия свят, чрез които нечистите сили могат да влязат в дома ви.