Мащабна кампания за безплатни тестове за хепатит и ХИВ се провежда в цялата страна

28-ми юли е Световен ден за борбата с хепатит. Във връзка с този ден в цялата страна се организира кампания за безплатно и анонимно тестване за хепатит C, която е постоянна. 

Това е най-мащабната скринингова кампания за хепатит C на територията на България. Тестването е безплатно и анонимно във всички лаборатории „Рамус“.

За последните 12 месеца по програмата са тествани близо 3900 души, като 4.1% от направените тестове са положителни.

В България 87 000 души са заразени с хепатит С, като само 1% годишно се лекуват. СЗО препоръчва да се диагностицират поне по 5000 души на година и да се лекуват 4000 души, а към момента страната ни е твърде далеч от тези цели. За миналата година са лекувани малко над 700 пациенти, поради липсата на системен скрининг. През април 2021 г. бе приета Национална програма за контрол и превенция над вирусните хепатити 2021-2025 г., която предвижда масов скрининг за хепатит B и С, осигурен от държавата, но към момента няма реални действия в тази посока.

Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което обикновено води до възпаление и сериозни трайни увреждания на черния дроб. Най-тежките усложнения на хроничният Хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 20 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза.

Все още над хепатита продължава да тегне стигма и болестта да се асоциира с употребата на венозни наркотици или сексуални контакти без предпазни мерки. Всъщност има много други начини за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение. Сред причините могат да бъдат:

  • Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);
  • При оперативни интервенции в миналото;
  • При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;
  • При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват
    кръвта е трудно;
  • При някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това не винаги се случва;
  • При правене на татуировки с нестерилни инструменти.

Терапиите за хепатит С са под формата на таблетки, които се приемат в рамките на няколко седмици и са с много висока успеваемост – 98% излекуване от вируса. Лечението за хепатит С се покрива от Националната здравноосигурителна каса и е безплатно за всички здравноосигурени пациенти.

Безплатното и анонимно изследване за хепатит C и ХИВ се организира от Фондация АЙВЪР.