Какво реши Тристранката на извънредното заседание? (ВИДЕО)

140

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно.

„Обсъдиха се трите бюджета – държавният бюджет за 2021, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. И трите бюджета са подкрепени, с малки забележки относно бюджета на Здравната каса. Целта е да може държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително, за да не се допусне превишение на дефицита, напротив с 0,5 процента се намалява дефицитът“, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание.

На срещата беше обсъден проектът за актуализация на бюджета, предложен от служебното правителство.

По думите му допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравно и социалноосигурителни вноски.

„Летните месеци дават възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти. Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното, във връзка с последваща COVID вълна, има ресурс да бъдат гарантирани както и бизнеса, така и работещите граждани и домакинствата. Повишение има във всички бюджети – в областта на социалната политика – предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания, както в сферата на здравеопазването“, допълни Гълъб Донев.

По думите му ще бъдат подпомогнати и семействата с деца до 14-годишна възраст – подкрепа при евентуално ново затваряне и оставане вкъщи.

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза“, уточни министърът на финансите Асен Василев.

„Съответно заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий, плащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с такъв сценарий. Те са условни – ако не се случи такава криза, те ще бъдат значително по-малки“, каза Василев.

„Идеята е, идвайки едно правителство да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на Covid, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки, що се отнася до финансите на държавата, допълни още служебният финансов министър.