ЮНЕСКО лишава английския град Ливърпул от статута му на световно наследство

48

Английският град Ливърпул е премахнат от списъка на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство, предаде Reuters

„След гласуване членовете на Комитета за световно наследство решиха, че Ливърпул трябва да бъде заличен от списъка на международната културна организация“ написа ЮНЕСКО в своя профил в Twitter.

„Изключително съм разочарована и загрижена от това решение за заличаване на статута на Ливърпул за световно наследство, което идва десетилетие след последното посещение на ЮНЕСКО в града“, каза кметът на града, Джоан Андерсън. Тя заяви, че ще се опита да обжалва решението на организацията.

Ливърпул бе обявен за обект на световното наследство през 2004 г. Той се присъедини към редица културни забележителности като Великата китайска стена, Тадж Махал и Наклонената кула в Пиза. Градът е едва третото място, което е премахнато от престижния списък.

Единствените други обекти, лишени от титлата културно наследство са светилището за диви животни в Оман през 2007 г.  и долината на Дрезден Елба в Германия през 2009 г.

Етикетът за наследство дава на историческите обекти достъп до финансиране за опазване на ООН, както и в туристически пътеводители по целия свят.

Заплахата от заличаване е надвиснала над Ливърпул от 2012 г. насам, след като ЮНЕСКО предупреди, че новите сгради са променили хоризонта на града и унищожават ценността на наследството му.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова