Ето кой ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2032 г.

25

Австралийският град Бризбейн ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2032 година, съобщават от ТАСС

Това са случи по време на сесията на Международния олимпийски комитет в Токио. Бризбейн беше единственият кандидат за домакин на игрите. От 80 гласували, 72 души са гласували  „за“, а петима „против“.

За първи път столицата на Игрите беше избрана по нова процедура. През юни 2019 г. МОК сериозно промени правилата за избор на места за олимпийски състезания.

Тогава беше създадена комисия за зимните и летните олимпийски игри, които обсъждат възможността за провеждане на игрите с националните олимпийски комитети и правителствата на държавите, които са изразили желание да бъдат домакин на състезанието. След това се избират и подават най-подходящите кандидати за одобрение от Изпълнителния комитет на МОК.

С избора на Бризбейн, станаха известни и домакините на всички Летни олимпийски игри до 2032 година. След Токио, домакините на Олимпиадата ще бъдат Париж през 2024 година и  Лос Анджелис през 2028 година.

Досега Австралия е била домакин на Летните олимпийски игри два пъти. През 1956 г. столицата на игрите е Мелбърн, а през 2000 г. – Сидни. Летните олимпийски игри през 2032 г. ще бъдат 35-и поред.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова