Великобритания се бори с насилието срещу жени с ново уеб приложение

42

Министърът на вътрешните работи на Великобритания обяви, че ще се бори с домашното насилие чрез нов онлайн инструмент

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство, Прити Пател, заяви, че публикува нова стратегия за борба с насилието срещу жени и момичета. Тя ще включва преглед на възможностите за ограничаване на използването на споразумения за неразкриване на информация в случаи на сексуален тормоз във висшето образование.

Тя сподели, че скоро ще бъде пуснат нов онлайн инструмент, наречен StreetSafe. Той ще позволи на хората анонимно да определят места, където се чувстват застрашени и посочат причината за това. Министерството на правосъдието ще следи денонощно за постъпваща информация за евентуални изнасилвания и сексуални посегателства.

„Първото по рода си приложение за насилие над жени и момичета ще докладва на Националния полицейски съвет, който аз председателствам. Те ще бъдат контактната точка за всяка полиция, за да споделят най-добрите практики и да наблюдават напредъка в борбата с тези престъпления ”, каза Пател, излагайки плановете си в The Times.

Министърът посочи още, че ще бъде създаден фонд за „Безопасност на жените през нощта“. Ще бъдат отпуснати и повече средства за специализирани услуги за поддръжка, включително и спешни телефонни линии, съобщава още Reuters.

В правителствен доклад, публикуван по-рано този месец се казва, че между март 2019 г. и март 2020 г. близо 1,6 милиона жени в Англия и Уелс са преживели домашно насилие.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова