Откриха най-стария метеорит на Земята

89

Учени откриха древен метеорит на около 4,6 милиарда години. Това е най-старият метеорит, открит на Земята досега, съобщават от Риа Новости

Малкият камък с цвят на въглища е открит от служител на Организацията за астрофизични изследвания на Източна Англия. Смята се, че астероидът е дошъл на Земята от астероидния пояс, разположен между орбитите на Марс и Юпитер.

Изследователи от университета Лофборо, изучават структурата и състава на метеорита, който е кръстен „Winchcombe“ на името на селото, край което е открит.

Чрез проучването на метеорита, учените се надяват да намерят отговори на въпроси за процесите, които са се случили в ранната Слънчева система и, вероятно, за произхода на Земята и живота на нея по това време.

Според авторите на изследването материалът на метеорита прилича на слабо свързан бетон, състоящ се от частици и прах, които никога не са били подложени на силни космически сблъсъци, тоест те не са участвали в образуването на протопланетни тела.

„Съставът на астероида е различен от всеки друг, открит досега на Земята“, обяснява един от участниците в изследването Шон Фаулър, специалист по оптична и електронна микроскопия в изследователския център за материали на университета в Лофборо.

„Това означава, че той е бил там, отвъд Марс, недокоснат преди създаването на която и да е от планетите. Това е рядка възможност да изследваме частица от нашето  минало“, каза още специалистът.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова