Съдът в Страсбург осъди България. Каква е причината?

93

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди страната ни за това, че е върнала в Турция журналист, критикуващ властта на Анкара след неуспешния преврат през 2016 г., без да разгледа молбата му за убежище. София ще трябва да плати на жалбоподателя 15 000 евро за неимуществени вреди

Жалбоподателят, чиято самоличност не се уточнява, е избягал от страната си след опита за преврат и е „изразил опасения от малтретиране, на което би могъл да бъде подложен в случай на завръщането си в Турция“, се обяснява в резюмето на решението на съда. Българските власти обаче не са разгледали молбата му за международна закрила, констатира съдът.

В момента 36-годишният журналист излежава присъда в Турция от седем години и половина затвор за принадлежност към „терористична организация“. Той е работил за всекидневника „Заман” и за агенция „Джихан”, собственост на Feza Media Group, която е смятана за критична към режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е известна като близка до мрежите на Фетулах Гюлен. Проповедникът бе обвинен в заговор за неуспешния преврат през юли 2016 г. срещу Ердоган, съобщават от Нова.

Няколко месеца преди опита за преврат турските съдилища поставили трима администратори начело на групата, след което „Заман” възприе линия про-Ердоган и жалбоподателят е освободен от работа и му е отнета журналистическата карта.

След събитията през 2016 г. той напуска Турция заради предприетите от властите мерки срещу медии и журналисти. През нощта на 13 октомври 2016 г. журналистът е арестуван при опит да премине турско-българската граница с товарен камион с няколко други пътници. Той прави няколко неуспешни опита да подаде молба за предоставяне на убежище и да се възползва от международната закрила. Предаден е на турските власти 16 октомври на граничния пункт Капитан-Андреево.

„Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна защита“, отбелязват съдиите. Те са единодушни в заключението си, че България е нарушила член 3 (забрана за нечовешко и унизително отношение) и член 13 (право на ефективно средство за защита) от Европейската конвенция за правата на човека.

По публикацията работи: Ралица Димитрова