Цената на биткойна отново тръгна надолу

50

Цената на най-популярната криптовалута отново тръгна надолу, като за първи път от месец насам тя падна под $ 30 000. Главната причина затова е, че инвеститорите по целия свят се притесняват заради новия Делта вариант на коронавируса, съобщават от CNN

През последните 24 часа цената на биткойна е спаднала с около 6%. Това доведе до поевтиняване и на други криптовалути: цената на Етериумът е тръгнала надолу с близо 7%. Доджкойнът също е поевтинял с с около 7%.

Сривът на биткойн идва след голяма разпродажба на световните фондови пазари. Понеделник беше най-лошият ден за индекса Dow Jones Industrial Average от октомври миналата година.

Индустриалната средна стойност на индекса Dow Jones (INDU) се срина с около 725 пункта, което е спад от 2,1% S&P 500 (SPX) , а Nasdaq (COMP) беше с 1,1% по-нисък.

„На глобалните пазари се наблюдава широка разпродажба и рисковите активи намаляват навсякъде“, коментира пред CNBC Анабел Хуанг, партньор в Amber Group, компания за финансови услуги с криптовалути.

Налице са опасения относно качеството и силата на икономическото възстановяване и отслабване на активите с по-широки рискове, включително висока доходност. Заедно с неотдавнашната слабост на биткойн, това доведе до по-нататъшен спад на пазара на криптовалути, допълва Хуанг.

Сривът на биткойн под $30 000 може да бъде началото на по-нататъшен спад до $22 000 – 24 000, прогнозира Виджай Айяр, ръководител бизнес развитие в борсата за криптовалута Luno.След като достигна рекордна стойност от близо 65 000 долара в средата на април, биткойн претърпя спад от 50%.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова