В една таблетка аспирин се крият неподозирани ползи

183

Аспиринът, освен за сваляне на висока температура и за успокояване на болката носи и редица други ползи. Ако го приемаме по определен начин, той може да ни предпази от инфарк или инсулт. 

Спроед изследванията, аспиринът може да намали риска от някои видове рак и от болестта на Алцхаймер. Оказва се, че той притежава и други ползи за здравето, красотата и личността.

1. Лекува кожни заболявания

Използвана още през пети век пр. н.е. от Хипократ за намаляване на болката, салициловата киселина, производно на аспирина, е прах, който се добива от върбова кора. Тя помага за премахването на излишното масло и ексфолирането на мъртвите клетки по кожата и се използва ефективно при лечение на акне. Чрез разтваряне на мъртвата кожа и подпомагане отделянето на горния слой на кожата, салициловата киселина намалява възможността от запушени пори – основният виновник за пъпките. За да направите своя собствена маска за кожата на основата на аспирин, смачкайте пет хапчета и ги разтворете в 1/4 чаша топла, дестилирана вода. Нека стане на паста. Ако искате, можете да добавите малко мед като естествен антибактериален овлажнител. Нанесете върху засегнатите от акне места и оставете за 10 минути. Изплакнете с топла вода.

2. Премахва пърхота

Поради своите овлажняващи качества, същата салицилова киселина е съставка в много шампоани срещу пърхот. Използването на аспирин в шампоана, нанесен върху скалпа ви, може да намали дразненето на скалпа, което причинява пърхот, и да помогне за ексфолирането на люспите по кожата. За да направите сместа, натрошете два или три аспирина и ги смесете с нормалното количество шампоан, използвано всеки път, когато измивате косата си.

3. Успокоява ужилванията и ухапванията

Аспиринът със своите противовъзпалителни свойства може да помогне за намаляване на зачервяването, отока и болката от ухапвания от насекоми, пише Actualno.com. Направете аспиринова паста, подобна на тази, използвана за проблемна кожа, или просто навлажнете хапче и го размажете върху ухапаното за няколко минути.

4. Премахва петна

Салициловата киселина помага за неутрализиране на петна, като въздейства върху съединенията, намиращи се в потта, и ги разгражда. Смесете три смачкани аспирина с 1/2 чаша топла вода в купа. Потопете зацапаната част от дрехите в купата за няколко часа. Изперете ги. Използвайте част от остатъците от сместа за премахване на петна от никотин или трева от ръцете, като нанесете разтвора и го оставите да престои 15 минути, преди да измиете старателно ръцете си.

5. Действа добре на градината

Аспиринът действа също толкова добре навън, както и на кожата ви. Той задейства естествената защита на растенията и предотвратява образуването на гъбички. Той също така увеличава скоростта на растеж. Разтворете едни аспирин в един литър вода и напръскайте върху всички вътрешни и външни растения. Също така може да помогне за удължаване на живота на пресни отрязани цветя.

По публикацията работи: Мариела Анастасова