Проф. Румен Гечев: БСП няма да върне третия мандат

95

Българската социалистическа партия няма да приеме никакъв диктат, нито на предварително правителство, нито на предварителна програма

„Разбира се, че не сме доволни от резултатите, тъй като ние участвахме в това политическо първенство с желанието и готовността да се представим по-добре, но очевидно има причини, които в момента анализираме много внимателно. Предстои и заседание на Националния съвет, на което ще бъдат разгледани всички групи фактори за този резултат. Все пак е важно, че запазихме трета позиция, БСП не само остава на политическия терен, но и при това развитие на нещата най-вероятно ще се опре до нас при разиграването на политическата рулетка при опит за съставяне на правителство.“  Това заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев по БНР.

В предаването “Неделя 150“ той обясни, че политиците са длъжни да се явяват пред обществените медии и да се отчитат пред избирателите, но когато се крият по техните концертни зали, студиа и партийни централи и не споделят нищо, това е не само съмнително, но и неуважително към българското общество.

Проф. Гечев изказа категоричната позиция на левицата, че няма да подкрепят подхвърлени състави на какъвто и да е проект на Министерски съвет, с който и да е премиер, при положение, че не са спазени демократичните принципи и политическите правила по света, а именно да има диалог между формациите. „Който и да предложат, ако това стане без консултации с БСП, ние ще гласуваме против. Ние нямаме проблем до отидем на трети избори, вместо да правим компромис с избирателите ни и с принципите на 130-годишната ни партия“, обясни социалистът. Проф. Гечев допълни, че в никакъв случай приватизацията на ББР не може да бъде предмет на разговор, както и концесионирането на магистралите и “погребването“ на Белене.

„Проблеми с демографската криза, с младите семейства, на пенсионното осигуряване, на инвестициите, на икономическа стимули за развитие на България, за помощ на бизнеса в тези тежки условия, ние сме готови да разговаряме“, каза още Гечев. „Българската социалистическа партия няма да приеме никакъв диктат, нито на предварително правителство, нито на предварителна програма на правителство“, допълни той.

БСП не настоява за постове, а иска да види каква програма ще бъде осъществявана и затова вариантите са два, според Румен Гечев: „Ние сме готови да разговаряме не за коалиционно правителство, а ако е програмно правителство искаме да видим каква е неговата програма. Не става дума за министерски кресла, а за политики, които могат да изведат България от нейното абсолютно неприемливо, последно и все повече изоставащо последно място в ЕС.“

Проф. Румен Гечев бе категоричен, че ако третият мандат им бъде връчен, БСП няма да го връща, а ще проведе разговори с всички партии в парламента, но ще може да формира коалиционно правителство или програмно със сили, които споделят основните цели в програмата на левицата.

„Ние направихме всичко възможно да привлечем повече гласове, но очевидно не сме успели в степента, в която сме искали. На терена има и нови партии, има промяна в политическото първенство. Но Българската социалистическа партия е единствената партия в ляво в Източна Европа, която е на подстъпите на властта в първите три партии. Въпреки направените грешки от БСП, зависи как ще се развият нещата след вторите избори“, обясни социалистът.

„ИТН са на първо място, но какво са взели те? Те не са никакви победители, взели са малко по-висок процент от другите. Какъв победител си като нямаш ¼ в парламента“, попита още депутатът от БСП.

Относно критиките към БСП проф. Гечев коментира, че е добре да ги има, тъй като те трябва да бъдат разглеждани внимателно и да се вземат поуки.

На въпроса дали БСП ще подкрепи Радев за втори мандат или ще издигне своя кандидатура, за да се отличи от него, социалистът отговори така: „Една сериозна партия не може да прави нещо само, за да бъде различна. Тя трябва да бъде последователна.“ 

Румен Гечев допълни, че в момента предстои съставянето на правителство, а до президентските избори има време. „Румен Радев се радва на широка обществена подкрепа, а той е издигнат от нас. Няма причина за смяна“, завърши проф. Гечев.