Нова акция на пътя: За какво ще следят органите на реда?

577

Операцията се провежда по линия на ROADPOL, в която България е членка. 

От днес до 25 юли ще се проведе нова акция на „Пътна полиция”. Ще бъдат проверявани товарни автомобили и автобуси. Основното, за което ще следят екипите, е неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. В проверките по българските пътища, освен пътни полицаи, ще се включат служители на Криминална полиция  и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

От полицията обясниха, че такъв тип пътни операции се провеждат четири пъти годишно. Настоящата е третата поредна и се осъществява във всички европейски страни членки. Основната причина за акцията е, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки ПТП.

„Това са полицейски операции, които са седмични. През май месец се проведе също такава операция“, каза инспектор Севделина Атанасова при ГД „Национална полиция“.

„В момента повече екипи са изпратени по летните туристически курорти“, уточни още тя.

При последната акция на пътя, проведена през май, са проверени 8 918 товарни автомобила. Установени са 2 585 нарушения – най-много са тези за превишена скорост. Без колан са шофирали 235 души. Водачите с нередовни документи са били 369. Хванатите пияни или дрогирани зад волана са 7.

При същата акция са проверени и 1 737 автобуса. От полицията отчетоха спад на нарушенията. Такива обаче има – водещи са тези за шофиране без предпазен колан. Заради шофиране с превишена скорост са глобени седем души. Установен е един водач, употребил наркотици.