Мъж с болестта на Алцхаймер забрави, че е женен и се влюби отново в жена си (ВИДЕО)

144

Една събота вечер през декември миналата година, докато Питър и Лиза Маршал се гушкали на дивана, гледайки любимото си телевизионно предаване, Питър погледнал Лиза и я попитал дали ще се омъжи за него. 56-годишният Петър не си спомнял, че двамата вече са женени.

Диагностициран с ранната форма на болестта на Алцхаймер преди три години, Питър  започнал да губи спомените си – дори тези от най-хубавия ден в живота си.

Мъжът забравил първия път, когато срещнал жена си, първият път, когато я хванал за ръка. Не си спомнял и първата им целувка, нито пък сватбата си.

„Сърцераздирателно е“, каза 54-годишната Лиза пред CNN. „Въпреки че създадохме нови спомени, понякога ми се иска да си припомним какво ни се е случило преди 20 години“.

Питър и Лиза били съседи в Харисбърг, Пенсилвания, когато се запознали. По това време и двамата били женени и били заети с отглеждането на децата си. Но двамата бързо се сприятели и останали близки, докато семейството на Питър не се преместило в Кънектикът.

След близо година без да контактуват, Питър и Лиза се срещнали отново. Оказало се, че и двамата преминават през процес на развод. Така двамата започнали връзка от разстояние в продължение на 8 години, докато децата им не заминали за колеж.

Лиза описва връзката си с Питър като вихрен роман. На въпроса какво обича най-много в съпруга си, тя отговори „Начинът, по който ме обича. Той е толкова мил, нежен,  забавен и романтичен.“ През 2009 г. Лиза се премества в Кънектикът и двойката се жени.

Няколко години по-късно Лиза установява, че нещо не е наред със съпруга и. Първоначално той започнал да забравя често ключовете и портфейла си. Но малко след това той имал проблеми и с говора – забравял значението на думите, било му трудно да съставя изречения.

„За известно време игнорирах какво се случва с Питър, това беше моята малка тайна. Докато приятели и членове на семейството ми не започнаха да коментират състоянието на Питър. Тогава осъзнах, че това, което се случва е истина.“ – разказва Лиза.

След обстойни тестове, на 30 април 2018 г. на Петър е диагностицирана болестта на Алцхаймер.

Болестта бързо завладява живота на двойката. Спомените, които смятали, че ще останат с тях за цял живот, бързо започнали да избледняват. Един от тези съкровени спомени бил бракът му.

Една зимна вечер, Питър и Лиза Маршал се гушкали на дивана, гледайки любимото си телевизионно предаване. Една от сцените, където главните герои се женят, разтроила Лиза. Питър забелязал сълзите и започнал да се смее. После показал екрана и казал „Нека го направим. Да се оженим.“

Въпреки известно колебание, Лиза се съгласила. Тя не искала да пропусне възможността да създаде още един красив спомен със съпруга си.

И така на 26 април Питър и Лиза се озовали отново пред олтара. С помощта на специалист по деменция, който отслужил церемонията, двамата споделили своите  обети.

 

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова