Ето как да накараме децата си на ядат повече зеленчуци

48

Чудили ли сте се как да накарате децата си да спрат да се тъпчат с нездравословни храни и да консумират повече зеленчуци? Специалисти от Америка са успели да намерят отговор на този въпрос

Изследователи измислиха интерес начин как да накараме децата си да се хранят по-здравословно – необходимо е просто да поставите повече зеленчуци в чинията им, пишат от Sciencealert

При по-големи порции със зеленчуци, децата изяждат средно с 68 % повече дневно. Учените са използвали за четириседмичния експеримент броколи и царевица, като са удвоили количеството в порцията от 60 гр на 120 гр. В изследването са участвали деца на 3 до 5 години.

„ Наблюдаваното увеличение е равно на около една трета от порцията или 12 % от препоръчителния дневен прием за малки деца“, обясни Ханим Диктас нутриционист в държавния университет в Пенсилвания.

„Използването на тази стратегия може да бъде полезно за родители, болногледачи и учители, които се опитват да насърчат децата да ядат препоръчаното количество зеленчуци през целия ден“- допълни още той.

 Големината на порцията трябва да бъде преценявана внимателно, за да не остане много неизядена храна. Важен е и подборът на зеленчуците – те да не са омразни на капризните.

Що се отнася до сравняването на зеленчуците с другите храни в чинията, родителите могат постепенно да приучват малчуганите към нови вкусове, като отначало ги готвят по предпочитан от тях начин и с харесвани подправки.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова