Шефът на ДФЗ: Доказах невинността си

92

Шефът на Държавен фонд „Земеделие“ отговори на отправените към него обвинения

„Днес за пореден път, след като във фонд „Земеделие” се опитвам да намаля корупционните схеми, отново ме атакува ГЕРБ и ми нанася репутационна щета”. Това обяви днес новоназначеният директор на фонд „Земеделие” Борис Михайлов в отговор на обвиненията от страна на Тома Биков от ГЕРБ, че е замесен в корупционни сделки и е „разследван, арестуван, съден за данъчни измами”.

На брифинг в Министерския съвет, даден съвместно с говорителя на правителството Антон Кутев, Михайлов каза още: „В интерес на истината, през далечната 2004 г., за която става въпрос, се опитах да намаля корупцията в данъчната система и да я сведа до нула. Благодарение на това бях арестуван и всичките тези последици ги чувате днес. Във всички положения, всички дела, които спечелих дотук, са ясно доказателство за моята невинност. Ще ми е интересно по-нататък някои господа от ГЕРБ как ще се защитават в съда, защото ще си търся правата в съда”, заяви Михайлов.

От изявлението на Кутев стана ясно, че разследване действително е имало. То обаче завършило с осъждане на прокуратурата, която е заплатила обезщетение в размер на 45 000 лева.

„Съдът решава, че осъжда Прокуратурата да плати една доста сериозна неустойка за това, което му е било причинено преди това. Неустойката – става дума за десетки хиляди левове. Сумата е голяма за такъв вид изпълнение, защото наистина са настъпили вреди”, добави говорителят на правителството.

Кутев показа и документ от Софийския районен съд, според който Михайлов е неосъждан.

„Всички тези неща съм сигурен, че колегите от ГЕРБ ги знаят. Те много добре знаят, че са водени дела, които са завършили с оправдателна присъда. Много добре знаят, вероятно, че след това г-н Михайлов е осъдил прокуратурата и е получил неустойки”, каза още Кутев, според когото обвиненията на ГЕРБ са „абсолютно политическа форма на зловредие”.

Борис Михайлов се закани да осъди и Тома Биков и Томислав Дончев.