Какво представлява новият вариант Делта плюс и опасен ли е той?

76

Лекари предупредиха за появата на още по-нов вариант на коронавируса, известен като Делта плюс

В Индия са открити около 40 случая на новата мутация в различни части на страната, предаде Reuters.

Според специалистите, най-новият вариант е с три тревожни характеристики. Освен, че се предава още по-лесно, той има и по-силно свързване в рецепторите на белодробните клетки и потенциално намалява отговора на моноклоналните антитела.

“ Загрижени сме относно новия вариант, тъй като мутацията се дължи на варианта Beta, който избягва имунитета, осигуряван от ваксините“ – каза д-р Ланс Пинто

Какво представлява варианта на Делта плюс?

Новата мутация бе открита за първи път в Индия на 11 юни. Той е подлиния на индийския вариант, по- известен като Делта. Вариантът се отличава с наличието на мутация K417N в протеина. Той има способността да намалява активността на антителата при преболедували и ваксинирани хора.

Къде се разпространява?

Към 16 юни са открити поне 197 случая на варианта в 11 държави: Великобритания (36), Канада (1), Индия (8), Япония (15), Непал (3), Полша (9), Португалия (22) , Русия (1), Швейцария (18), Турция (1), САЩ (83).

Великобритания заяви, че първите 5 случая са последователни на 26 април и те са контакти на лица, пътували от Непал и Турция или преминали транзитно през тях.

Няма съобщения за смъртни случаи сред случаите във Великобритания и Индия.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова