Кирил Петков съобщи за още два безстопанствени язовира

215

На брифинг министърът на икономиката Кирил Петков показа снимки на язовирите „Пазар дере“, както и на два язовира в Сливенско – „Злати войвода 3″ и „Злати войвода 4″. По думите му тези язовири са празни, а причината е безстопанствеността.

Ремонтът на трите съоръжения пък струвал 631 млн. лв.

„Тази събота и неделя направихме посещение на още два язовира – „Злати войвода 3” и „Злати войвода 4”. В двата, както и в „Пазар дере”, няма вода. Те са и затревени”, заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

„На 31.12 тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи” към Държавната консолидационна компания. След като са предадени на Държавната консолидационна компания още и към ден днешен не са предадени към държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези 3 язовира не са влезли още в експлоатация. По закон в момента те не могат да бъдат завирвани, в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели”, каза още Петков.

„Според мен това е безстопанственост – когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ не може да прави нищо друго освен да отвори шлюзовете непрекъснато и да не може тези язовири да се завирят. Затова са така завирени и са празни”, допълни той.

По думите му е странно, че въпреки това различните области, в които се намират, транспортните им разходи са едни и същи. Превозването на земна маса и бетон пък е ставало на завишени цени.

Върховна касационна прокуратура (БКП) се самосезира във връзка с информацията, представена от министър Кирил Петков. В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност