Цената на Биткойна скочи с над 10 % след новото изявление на Мъск

65

Цената на Биткойна се увеличи след новото изявление на главния изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск

Малко след 08:00 часа днес, цената на криптовалутата скочи с над 12 % до 40 000 долара (33 000 евро). Причина на поскъпването на Биткойна бе поредния коментар на Мъск в Twitter. В него той заяви че производителят на електромобили може да започне отново да приема криптовалутата като платежно средство в бъдеще.

„Когато има потвърждение за разумно (~ 50%) използване на зелена енергия от миньори с положителна бъдеща тенденция, Tesla ще възобнови разрешаването на транзакции с Биткойн“, написа Мъск в Twitter в неделя.

От началото на годината цената на най-популярната криптовалута скочи с около 33% , въпреки че настоящото й ниво е далеч от достигнатия през април рекорд 60 000 долара, предаде Reuters.

Туитът на Мъск беше направен в отговор на статия, базирана на забележки на Магда Виезиска, ръководител на фирмата за киберсигурност Syngia, която в радиоинтервю миналата седмица го обвини в „манипулация на цените“ и продажба на „голяма част“ от експозицията му.

„Това е неточно“, каза Мъск. „Tesla продаде само ~ 10% от притежанията, за да потвърди, че BTC може да бъде ликвидирана лесно, без да се движи пазара.

 Tesla спря покупките на автомобили с биткойн в средата на май, изтъквайки като причина опасения относно ефекта от добива на криптовалути върху климата.

Добивът на криптовалути изисква огромни количества електроенергия, която захранва мощни компютри. Добивът на биткойн потрябва повече електроенергия от държави, като Финландия и Белгия, според някои изчисления.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова