Манолова: В МВР и службите е започнала операция „чисти ръце“

98

Вътрешният министър е започнал операция „чисти ръце“ в МВР и в специалните служби и очакванията са да бъде продължена.

Службите бяха подчинени на Борисов и използвани за партийно-политическа употреба, да обслужват него и икономически силните, да мачкат неудобните на властта. Досега не сме виждали воля от министър да покаже истината и да наложи граждански контрол върху службите за сигурност, да не са бухалки, да не служат на Борисов и на приятелите му, а да служат в обществен интерес.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ относно скандала с подслушванията.

Преди две седмици подадохме искане до Бюрото за контрол на СРС за проверка дали са прилагани СРС спрямо активисти на „Изправи се.БГ“. Тънкият момент е как ще подходи това бюро, в което нямаме доверие, защото зам.-председателят му беше споменат в доклада по закона „Магнитски“, припомни тя.

Американското правителство свърши това, което българската държава не желае да свърши. Хората не очакват американците да вадят фрапантни случаи на корупция, корумпирани лица и фирми и корупционни схеми. Очакванията са това да правят българската държава и българското правителство, а това не се случва, каза Манолова относно доклада на САЩ за корупция в България.

Корупцията обхваща периода от последните 11 години, а от 2014 г. до сега управлява Борисов. Той даде възможност на всички тези олигарси – Пеевски и другите споменати в доклада на САЩ, да участват в управлението на държавата и на неговата софра. Крайно време е Борисов да поеме отговорност, че превърна държавата в едноличен халифат, в който той взема еднолични решения. Крайно време е пипалата на октопода да бъдат пресечени, категорична бе Манолова и допълни, че това ще се случи чрез промяна в управлението на държавата.

Предизвикателството в следващия парламент е заедно с „Има такъв народ“ и Демократична България да направим правителство на промяната, каза Манолова.

Тя посочи, че разполага с документи, от които става ясно, че екипът й е подслушван с месеци, от 17 август 2020 г. Исканията за прилагане на СРС-та са удължавани многократно. В момента има преписка, удължена от 20 май 2021 г. Искането и разрешението са незаконни и за това трябва да се носи отговорност. Въпросът е на чие бюро са отивали тези папки с информация, защото освен летните протести, периодът обхваща и изминалата предизборна кампания, допълни Манолова.

Искането за СРС е обосновано с извършване на престъпление по чл. 95  от Наказателния кодекс – подготовка за участие в преврат, въоръжено въстание, бунт, което се наказва с лишаване от свобода над 10 години. Когато един лидер като Борисов се олицетворява с държавата, той смята, че всяко искане на оставка е държавен преврат, подчерта Манолова.

От използваните СРС-та могат да се съчинят и нагласят компромати. Хората обаче очакват решение на проблемите им. Компроматите няма да нахранят семействата, да осигурят работа и да подкрепят малкия бизнес. Това е големият грях на правителството на Борисов спрямо българските граждани, категорична бе Манолова.