Готови са пробите на изхвърлените трупове на прасета в р. Янтра

362

Миналата седмица в петък съобщихме за трупове на прасета, изплували от р. Янтра край с. Писарево, Горнооряховско. Пробите на животните за Африканска и за Класическа чума са отрицателни.

Мъртви прасета изплуваха от р. Янтра край горнооряховско село

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши проучване на произхода на свинете. Установено е, че намерените останки са от около 17 свине, в различни възраст и стадии на разлагане. По всяка вероятност свинете са изхвърлени на същото място в различни дни в последния месец.

Върху някои от намерените свине е установено наличието на групов идентификатор (ушна марка) на търговеца от Нидерландия, продал животните на български ферми. Прасета със същата марка са доставени до общо 3 обекта в общините Горна Оряховица и Лясковец.

Поставянето на групов идентификатор е обичайна практика в свиневъдството и отговаря на законодателството в ЕС, но в случая възпрепятства установяването коя от трите на ферми неправомерно е изхвърлила свинете в река Янтра.

В трите ферми, получили свине от нидерландския търговец са извършени проверки от ОДБХ Велико Търново. Няма открити несъответствия в обектите.

Останките от животните са извадени от реката и унищожени още в петък, 28.05.2021 г. Извършена е дезинфекция в засегнатия район.

БАБХ съдейства на органите на полицията, които провеждат разследване по случая.