Семействата в Китай вече ще могат да имат по три деца

59

Китай направи голяма промяна в своята демографска политика. Семейните двойки в страната вече получат правото да имат до три деца

Причината за промяната в демографската политика е драстичният спад на ражданията в най-многолюдната държава в света за последните десетилетия.

През 2016 година Пекин отмени строгият закон за семейното планиране, който позволяваше на семействата да имат само по едно дете. Тогава беше въведена нова политика, която разрешава на семейните двойки да имат две деца. Това обаче  не успя да доведе до устойчив скок на ражданията предвид високите разходи за отглеждане на деца в китайските градове – предизвикателство, което остава и днес.

„За по-нататъшна оптимизация на политиката за раждане, Китай ще приложи политика за една женена двойка, която може да има три деца“, заяви официалната агенция Синхуа в доклад.

В документа се посочва още, че заедно с новата политика ще влязат в сила и подкрепящи мерки, които ще допринесат за подобряване на структурата на населението на страната.

„Това е голяма промяна в демографската политика на страната, която позволява в момента семействата да имат до две деца“, отбеляза Ройтерс.

Решението бе взето няколко седмици след публикуването на резултатите от последното преброяване на населението, в които се вижда рязък спад на раждаемостта в най-населената страна в света.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова