Нов срив на цената на Биткойна с близо 13%

66

Цената на най-популярната криптовалута, Биткойн, е спаднала почти наполовина в сравнение с годишния максимум, отбелязва Ройтерс.

В неделя, дигиталният токен понижи стойността си с близо 13% на фона на общото разпродаване на криптовалути. Един ден по-рано криптовалутата успя да се изкачи над 38 хил. долара след съобщение на Илон Мъск в Twitter. В него главният изпълнителен директор на Tesla заяви, че подкрепя криптовалутата в битката срещу фиатните валути.

„Всъщност биткойнът прави сериозни и шеметни колебания“, каза Ейми Ву, експерт в инвестиционната банка RBC Capital Markets.

По-рано през май курсът на криптовалутата спадна с една трета заради решение на китайските власти, че криптовалутите не могат да се използват в страната като платежно средство.

Друг фактор, който се отрази негативно на цената на биткойните, бяха неотдавнашните изявления на основателя на Tesla и SpaceX, Илон Мъск. Той обяви, че Tesla се готви да продаде или вече е продал своите крипто активи, които са оценени на 1,5 милиарда долара.

Друга причина за колапса на крипто пазарите беше обявяването на крипто борсата Huobi, че намалява част от услугите си, това важи и за доставките на оборудване за добив.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова