Два месеца преди олимпиадата: Япония отваря центрове за масова ваксинация

34

Броени месеци преди началото на олимпийските игри в Япония, страната започна програма за масова имунизация на населението. Причината за това са нарастващите случай на коронавирус 

Заради влошаващата се здравна криза Япония мобилизира военни лекари и сестри, за да ваксинират възрастните в Токио и Осака, съобщават от BBC. Имунизационната програма на страната е започнала значително по-късно, заради проблеми с доставката на ваксини и други организационни пречки.

В резултат на това Япония изостава значително от другите развити държави. Едва около 1,9% от населението на страната е напълно ваксинирано.

Премиерът Йошихиде Суга е твърдо решен олимпиадата да се състои след едногодишно отглагане и даде амбициозно обещание да завърши ваксинацията на 36 милиона възрастни до края на юли въпреки скептицизма дали това е възможно

Акцията за масова ваксинация се ръководи от отбранителните сили на Япония и се предвижда значително да се увеличи през следващите месеци.

Длъжностните лица планират ежедневно да ваксинират около 5000 души в Токио и 2500 в Осака с одобрения наскоро ваксина на Moderna. Предвижда се през месеците юни и юли този капацитет трябва да се удвои.

Съоръжения за масова ваксинация се планират и за други големи градове като Кобе и Нагоя. Властите се надяват до края на юли хората на 65 и повече години да бъдат ваксинирани.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова