Лекари ампутираха здравия крак на възрастен мъж

2187

Фаталната грешка е била забелязана от лекарите няколко дни след операцията

Лекари в австрийска клиника ампутирали грешния крак на пациент, съобщават от Reuters. Възрастният пациент страдал от множество заболявания, едно от които е засегнало левия му крак до такава степен, че се налагало той да бъде ампутиран спешно.  Преди началото на самата операция, лекарят отбелязал стъпало на пациента със стрелка.

Той се опитал предварително да изясни с пациента на кой крак да извърши операцията, но възрастният мъж имал проблем с говора и не успял да отговори. Въпреки това докторът извършил операцията.

Според медицинския директор на клиниката Норберт Фрич инцидентът е станал на 18 май. Фаталната грешка е била забелязана четири дни по-късно при смяна на превръзката на пациента.

Директорът на австрийската клиника направи изявление, което се извинява публично за случилото се. Той обясни, че причината за нещастния инцидент се разследва. На пациента е била предложена психологическа помощ. Той ще трябва да се подложи на още една операция за отстраняване на левия си крак от средата на бедрото, който първоначално е трябвало да бъде ампутиран.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова