Ето къде на Земята температурата достига до над 80 градуса по Целзий

63

Двете най-горещи места на планетата са путинята Лут в Иран и пустинята Сонора в Северна Америка. Това показва изследване за най-екстермните температури на Земята. Данните сочат, че температурите в тези два района достигат до 80,8 градуса по Целзий, пише Сайлънс алърт.

Пустинята Лут (Даще Лут) заема първото място по горещина на повърхността. От 2002 г. до 2019 г. температурата там редовно е била изпепеляваща, вероятно защото е между планински вериги, които спират въздуха над дюните, особено в частите, покрити с черна вулканична скала.

Данните потвърждават установеното през 2011 г. През 2004 г., 2007 г., и 2009 г., в пустинята Лут са регистрирани най-високите температури на сушата. През 2005 г. районът е достигнал 70,7 градуса Целзий, но според авторите на новото изследване вероятно стойностите са били по-високи.

След този първи анализ НАСА осъвременява спътниковия софтуер и вече може по-добре да регистрира повърхностните температури на Земята. С него специалистите стигат до извода, че температурите в пустинята Лут са били с 10 градуса по-високи от смятаното преди, пише БТА.

Температурата в пустинята Сонора на границата между САЩ и Мексико може да достигне също такива екстремни стойности, но не толкова често, колкото в пустинята Лут. Долината на смъртта в Калифорния се смяташе за най-горещото място на Земята с рекордната температура от 56,7 градуса Целзий, но това е само топлината на въздуха.

Изследваното е установило и най-студеното място на Земята – Антарктида с рекорд от минус 110,9 градуса Целзий – с 20 градуса по-нисък от предишните изчисления. Резултатите от изследването са публикувани в Бюлетин на американското метеороложко дружество.

По публикацията работи: Мариела Анастасова