Откраднаха исторически артефакти за над 1 милион паунда от британски замък

143

Исторически съкровища на стойност над  1 милион паунда бяха откраднати от замъка Арундел, само няколко дни след като той бе отворен за посещения, съобщават от BBC

Сред откраднатите вещи от замъка в Западен Съсекс са набор от „незаменими“ златни броеници, носени от шотландската кралица Мери по време на екзекуцията и през 1587 година, както и други златни и сребърни съкровища.

Ценните предмети са били откраднати от замъка на 21 май. Персоналът на замъка обясни, че алармата се е включила около 22:30 и полицията е била уведомена незабавно. Местните власти са открили изоставена изгоряла кола в близост до село Barlavington. Все още не е ясно дали намереният автомобил има връзка с кражбата.

Говорител на замъка Арундел сподели, че предметите са на стойност над 1 милион паунда. Това са уникални артефакти от колекцията на херцога на Норфолк и имат  безценно историческо значение.

Коя е Кралица Мери?

Мария Стюард е била кралица на Шотландия, а по-късно и на Франция. Тя е родена през 1542 г. в двореца Линлитгоу, Шотландия. Дъщеря е на краля на Шотландия Джеймс V и Мари дьо Гиз. Тя е единственото живо законно дете на Джеймс V и когато той умира само шест дни след раждането ѝ, на 14 декември Мария става новата кралица на Шотландия.

През 1561 година Мери се завръща,  за да започне управлението си като кралица на Шотландия, но е била принудена да абдикира на 24-годишна възраст след шест бурни години.

След неуспешен опит да си върне трона, Мери е избягала в Англия, търсейки закрилата на братовчедка си Елизабет I.

За участието си в заговори срещу английската кралица Елизабет I е осъдена за държавна измяна и е екзекутирана.Нейният син Джеймс става крал на Шотландия и Англия.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова