Служебните министри обявиха докога ще изплащат добавките към пенсиите

285

Служебният социален министър съобщи, че държавният бюджет е в тежко финансово състояние. Въпреки това пенсионерите ще продължат да получават надбавката от 50 лв.

„Осъзнаваме, че положението, е което се намираме е тежко – свързано е с кризата заради коронавируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това дали и доколко ще продължи социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС. За съжаление някои от тях бяха обезпечени само до края на май, а други – до юни. Съзнаваме колко важно е това за българските граждани. На първото заседание обсъдихме възможността за продължаване на тези мерки. Това са 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата, които не ходят на училище и родителите, които са в неплатен отпуск, 50-те лева, които се изплащат допълнително на всички пенсионери“. Това заяви на брифинг служебният социален министър Гълъб Донев. И веднага поясни, че добавките към пенсиите ще се изплащат поне до края на мандата на служебния кабинет.

„Мярката за българските пенсионери е насочена към хората, най-ударени от кризата. За хората от бизнеса, работих с колегите от Министерство на икономиката и туризма. Ще ви помоля за от 7 до 10 дни, за да проиграем сценариите, след което ще ви дадем допълнителна информация как ще подкрепим икономиката. Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко”, посочи от своя страна служебният финансов министър Асен Василев.