Тесла няма да приема повече биткойн за колите си. Каква е причината?

70

Тесла е спряла покупките на превозни средства с използване на биткойн поради опасения за климатичните промени, заяви изпълнителният директор на компанията Илон Мъск 

Биткойнът падна с повече от 10% след обяваването на новината. Акциите на компанията също поевтиняха, съобщават от BBC.

Съобщението на Тесла през март, че ще приеме криптовалутата, беше посрещнато с възмущение от страна на някои природозащитници и инвеститори.

През февруари производителят на електрически автомобили разкри, че е купил 1,5 млрд. долара от най-голямата цифрова валута в света.

 

Но днес Мъск се отказа от предишните си коментари. „Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива“, пише Илон Мъск.
Криптовалутата е добра идея … но това може да доведе до големи разходи за околната среда.“

Той също така каза, че производителят на електрически автомобили няма да продава нито един от своите биткойни и възнамерява да го използва за транзакции веднага щом добивът премине към използване на по-устойчива енергия.

Пазарните анализатори виждат този ход като опит на Тесла да успокои опасенията на инвеститорите, които са фокусирани върху изменението на климата и устойчивостта.

„Въпросите, свързани с околната среда, социалното и корпоративното управление (ESG), сега са основна мотивация за много инвеститори. Тесла, като компания, фокусирана върху чиста енергия, може да иска да работи по-добре в областта на околната среда на ESG“, каза Джулия Лий от Burman Invest.

„Но един циник може да предположи, че това е поредният ход на Илон Мъск да повлияе на пазара на криптовалути, както той правеше толкова много други пъти“, добави тя.

Миналият месец Тесла обяви, че печалбите за първите три месеца на годината са 438 млн. долара спрямо 16 млн. долара миналата година, увеличени от продажбите на биткойн и екологични кредити.

Мъск е един от най-известните привърженици на криптовалутите в света. Той често пише в Twitter за биткойн и някога неясната цифрова валута Dogecoin.

Неговите туитове през последните месеци помогнаха да превърнат Dogecoin, стартиран като шега в социалните медии, в четвъртата по големина криптовалута в света.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова