Опасна гъбична инфекция засяга все повече болни от Ковид в Индия

198

Рядка, но смъртоносна гъбична инфекция, засяга все повече пациенти с Covid 19 в Индия.

Мукормикоза (черна гъба) се проявява в кожата и засяга също белите дробове и мозъка. Редица случаи на тази гъбична инфекция са открити в Делхи, Махаращра и Гуджарат. Експерти от националната работна група срещу Covid-19 в неделя издадоха основана на доказателства консултация за болестта.

Какво е заболяването?

Макар и рядка, това е сериозна инфекция. Причинява се от група плесени, известни като мукормицети, присъстващи естествено в околната среда. Инфекцията засяга предимно хората, които приемат лекарства заради здравословни проблеми, което намалява способността им да се борят с патогените в околната среда, казват експерти от работната група срещу Covid-19.

Синусите или белите дробове на такива индивиди се засягат, след като вдишат спорите на гъбичките от въздуха. Лекарите в някои щати отбелязват нарастване на случаите на мукормикоза сред хората, хоспитализирани или възстановяващи се от Covid 19, като някои от тях изискват спешна операция. Обикновено мукормицетите не представляват голяма заплаха за хората със здрава имунна система.

Симптомите включват болка и зачервяване около очите или носа, с повишена температура, главоболие, кашлица, задух или повръщане на кръв.

До момента официално са докладвани около 100 случая на мукомиркоза в Индия, но вероятно са много повече. Инфекцията се появява от 12 до 15 дни след възстановяване от COVID-19. Тя се лекува с противогъбични инжекции, но при късно откриване на болестта единственият вариант е оперативно премахване на засегнатите от гъбичката тъкани, включително и премахване на очните ябълки.

Мукомиркозата се нарича и „черната гъбичка“, защото може да доведе до появата на черни петна около носа на пациента. Повечето докладвани случаи в Индия са сред млади хора.

Източник: Indian Express

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова