Пренебрегването на закуската може да ви докара сериозни здравословни проблеми

123

Закуската не може да се компенсира с обяда или вечерята

Изследователи от САЩ са получили поредното потвърждение, че пренебрегването на закуската може да доведе до сериозни здравословни проблеми, пише сп. „Джърнъл ъв клиникъл нютришън“.

Експертите отдавна твърдят, че за здравословното и балансирано хранене тя е от изключителна важност. Те вярват, че и трите основни хранения през деня имат положителен ефект върху човешкото здраве. Голям брой от хората обаче редовно пропускат някое от храненията. В забързаното всекидневие мнозина се отказват от закуската, смятайки, че ще я компенсират с обяда или вечерята.

За целите на настоящото изследване авторите му от университета на Айова са анализирали данни за здравословното състояние и хранителните навици на над 220 000 души.

Резултатите от метаанализа са показали, че пропускането на закуската увеличава риска от сърдечносъдови заболявания с 22%, съобщава БТА. Подобен анализ отпреди две години установи, че за хората, които пропускат първото хранене за деня, опасността от болести на сърцето е с 21% по-висока.

По публикацията работи Снежина Раева