„Има такъв народ“ предложи председател на ЦИК (ВИДЕО)

96

Партията на Слави Трифонов предложи Камелия Нейкова за председател на новата Централна избирателна комисия.

Това бе единствената кандидатура за поста.

„Тя е добрият пример за председател на ЦИК, има добро име, опит и авторитет“ заяви Мая Манолова, председател на ПГ на „Изправи се! Мутри вън“.

БСП, ДПС и „Демократична България“ също изразиха подкрепа към предложението.

„В тази ситуация жребий няма да теглим. Съставът е ясен. Г-жа Камелия Нейкова ще бъде председател на ЦИК, г-н Димитров остава зам.-председател. Останалите секретар и зам.-председатели остават така, както вие ги предложихте“, заяви накрая президентът Румен Радев.

Камелия Нейкова беше избрана след час час оспорвани дебати на консултациите при президента. Припомняме, че предишното предложение за председател на ЦИК беше Красимир Ципов от ГЕРБ, но кандидатурата му беше оттеглена.

„Борисов я оттегли по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров“, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„ЦИК трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но комисията може да фукционира и без председател“, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК. Не може да правим избори така, няма време“, заяви президентът.

Секретарят по правни въпроси на президента на проф. Емилия Друмева подчерта, че назначаване на ЦИК без председател не е възможно.