Русия одобри еднодозовата ваксина Спутник V

46

Здравните служители в Русия одобриха еднодозовата версия на ваксината Спутник V, съобщават от The Straits Times

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който помогна за финансирането на ваксината, обяви в изявление, че Sputnik Light „демонстрира 79,4% ефективност срещу вируса. В сравнение с нея двудозовата ваксина има 91,6% ефективност „.

Резултатите са извлечени от „данни, взети от 28 дни след инжектирането като част от руската програма за масова ваксинация между 5 декември 2020 г. и 15 април 2021 г.“

Руската ваксина е одобрена за употреба в над 60 страни. Но все още  тя не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) или Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA).

 Москва регистрира ваксината през август преди мащабни клинични изпитвания,като водещото медицинско списание The Lancet, че препарата има повече от 90% ефективност срещу коронавируса.

В изявление се казва, че държавният изследователски институт Gamaleya, който е разработил ваксината Sputnik V, и RDIF са започнали изпитания на Sputnik с трета фаза в няколко държави, включително Русия, ОАЕ и Гана с участието на 7000 души.Междинните резултати от проучването се очаква да излязат тази година.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова